CE 79 UltraPox Color

Опис

Двокомпонентна, хемиски отпорна обоена епоксидна маса за фугирање и лепило

Карактеристики

  • Лесно нанесување
  • Водоотпорна
  • Отпорна на хемикалии
  • Ширина на фуга 2 - 6 mm
  • Погодна за вода за пиење
  • Бела боја - може да се обои со CE 80 UltraPox Mix

Прочитајте повеќе

CE 79 UltraPox Color е епоксидна маса за фугирање и лепило за хемиски отпорно фугирање и лепење плочки, плочи, стаклени мозаици и природен камен. СЕ 79 се нанесува на површини изложени на агресивни супстанции, на пр. во терапевтски бањи, млекари, индустриски кујни, базени, лаборатории, спа центри и сауни. Погоден за внатрешна и надворешна употреба, на постојано влажни површини како и места со вода за пиење. За декоративни, обоени спојки додадете СЕ 80 UltraPox Mix пигменти.

Чекор по чекор

Подготовка на површината

CE 79 се врзува за сите чисти, цврсти, товарни, рамни, суви и влажни површини, на кои нема супстанци кои би го попречиле врзувањето. Нерамните површини или вдлабнатините треба претходно да се израмнат (види Ceresit производи за подови и производи за завршна внатрешна работа).
Кога CE 79 се користи како фуга, лепилото мора претходно доволно да биде стврднато. За трајно врзување со метал, површините мора да се светол метал или премачкани со епоксидна смеса против 'рѓосување.
Консултирајте се со Списокот на технички податоци!

Специјално мешање

CE 79 е реактивна маса за фугирање и лепило со една течна компонента и една компонента од паста. Додадете ја течната компонента (стврднувачот) во пастата (смолата) и мешајте со електрична мешалка на ниска брзина додека смесата не е целосно хомогена и без грутки
За декоративни обоени ефекти додадете СЕ 80 UltraPox Mix пигменти и мешајте повторно додека не добиете воедначена боја.

Нанесување - поправка на плочки и камен

CE 79 се нанесува со назабена глетарка, зависно од големината на плочката. Времето на работа, идентично со времето за поправка, е отприлика 90 минути. При поставување керамички плочки на високотоварни површини (на пр. терапевтски бањи), заштитете ги површините според Списокот на технички податоци.

Нанесување - фугирање спојки

Пред фугирањето, лепилото мора соодветно да се стврдне. Нанесете СЕ 79 со гумена мистрија во чистите, суви спојки и гледајте да се целосно исполнети. Потоа, отстранете го вишокот со дијагонални потези со мистријата.

Чистење

Пред чистењето, почекајте додека епоксидната фуга не почне да се стврднува. Користете густ сунѓер за фуги и малку вода да го отстраните вишокот материјал од плочките. Чистете со кружни движења и отстранете го остатокот. Потоа, избришете ја површината со чист, густ хидросунѓер и многу малку вода. На крај, додадете СЕ 51 Epoclean во водата за чистење.