CT 16 QUARTZ CONTACT – МОЌНА ВРСКА

CT 16 QUARTZ CONTACT - МОЌ НА ВРЗУВАЊЕ

CT 16 QUARTZ CONTACT е еден од најважните производи во ETICS системот. Брзо се суши, се нанесува помеѓу арматурниот слој и малтерот и гарантира:

  • Добра подлога за Double Dry технологијата поради високиот степен на водоодбивност и паропропусност
  • Силна адхезија помеѓу слоевите во ETICS системот
  • Совршен конечен ефект на завршниот слој на фасадата
  • Ја зголемува водоодбивноста на ETICS системот
  • Едноставно нанесување на малтерот

Благодарение на својата груба текстура, CT 16  го поврзува арматурниот слој со малтерот, и ја зголемува цврстината на целиот систем.

ПЕРФОРМАНСИ НА CT 16 ОСНОВНИОТ ПРАЈМЕР

СТРУКТУРА НА CT 16

Полимерите во CT 16 и во малтерите со Double Dry технологија може да создадат силна врска поради нивната компатибилност. Како такви, заедно работат на намалување на впивањето на малтери и овозможуваат паропропусност надвор од слоевите на системот. Дополнително, апсорпцијата на збогатениот слој е исто така намалена. Со тоа, уште повеќе се спречува создавањето дамки на малтерот. Полимерите продираат во тенкиот слој на основниот прајмер, што го прави посилен и по еластичен. Комбинацијата на полимери и полнители (меки мермери и многу тврд кварцен песок) му дава дополнителна механичка издржливост на слојот.

ЦВРСТА ОСНОВА ЗА DOUBLE DRY ТЕХНОЛОГИЈА: 

ВИСОКА ВОДОДБИВНОСТ И ПАРОПРОПУСНОСТ

Површината на арматурниот слој не е доволно заштитена, капките може да го изгубат својот облик и лесно да продрат во слојот. 

Без CT 16, арматурниот слој апсорбира и акумулира повеќе вода. Капките продираат во лепакот.

Капките вода не продираат во структурата на слојот, туку го задржуваат својот облик и се лизгаат низ фасадата.

Површината на арматурниот слој е добро заштитена од вода. Во случај на акумулација на мала количина на вода, капките брзо испаруваат. 

СОВРШЕН КОНЕЧЕН ЕФЕКТ НА ЗAВРШЕН СЛОЈ: 

ВИСОКА ПОКРИВНОСТ И ЕДНОСТАВНА ПРИМЕНА 

Малтер без CT 16 основниот прајмер - рустикална структура
Малтер со CT 16 основниот прајмер - рустикална структура
Малтер без CT 16 основниот прајмер - мазна структура
Малтер со CT 16 основниот прајмер - мазна структура

Поради брзото врзување на малтерот, завршниот слој може да има одредени недостатоци: поместување на зрното, не изедначена текстура, премногу густа или ретка структура. Притоа, бојата не е хомогена, туку бледа.

 

CT 16 го продолжува времето на нанесување на малтерот, со што завршниот слој може да се нанесе внимателно и рамномерно. Нема поместување на зрното или загуба на материјалот. Притоа, конечната боја најмногу влијае на конечниот изглед на фасадата.

ДОПОЛНИТЕЛНИ ПРЕДНОСТИ НА CT 16 ОСНОВНИОТ ПРАЈМЕР