DOUBLE DRY МАЛТЕРИ

ТЕХНОЛОГИЈА

Низ годините, секоја фасада е изложена на многу неповолни фактори. Прашина, нечистотија, чад, индустриско или загадувањето на сообраќајот, дождот и ветерот влијаат на изгледот на фасадата и го забрзуваат лепењетo на нечистотијата и растот на алгите и габите. Обилните врнежи од дожд и акумулацијата на влагата можат уште повеќе да го зголемат ризикот од биолошка контаминација. Исто така, тоа може да резултира со промена на бојата на фасадата и постепена корозија на подлабоките слоеви на ETICS системот за изолација, почнувајќи од малтерот како прв слој.

За да се избегнат тие проблеми, формулата за силиконски малтери Ceresit е зајакната со специјално избрани компоненти и е овластена со технологијата Double Dry.

Double  Dry технологија се базира на механизам за двојна заштита:

  1. малтерите се хидрофобни и исклучително отпорни на апсорпција на вода
  2. се суши многу побрзо благодарение на совршената пропустливост на пареа

Благодарение на овој двоен механизам, површината на малтерот се суши многу брзо и е отпорна на акумулација на влага.

Ефект на хидрофобија

Капките вода не продираат во структурата на малтерот, туку ја задржуваат кружната форма и се спуштаат по фасадата.

Висока отпорност на вода

Површината и внатрешната структура на малтерите се добро заштитени од навлегување на вода; не се навлажнуваат лесно.

Совршена дифузија на пареа

Густата структура на малтерот е отпорна на вода, но во исто време и високо пропуслива на пареа. Секоја влага по обилните врнежи исчезнува брзо.

Брзо сушење

Благодарение на двојниот механизам, површината на малтерот се суши многу брзо и е отпорен на акумулација на влага.

УНИКАТНАТА ФОРМУЛА НА CERESIT СИЛИКОНСКИОТ МАЛТЕР  СЕ ЗАСНОВА НА СПЕЦИЈАЛНО ИЗБРАНИ КОМПОНЕНТИ

УНИКАТНА ФОРМУЛА

Комбинацијата на високо функционални дисперзии на полимери создава силна, водоотпорна, антистатичка, но многу паропропусна микро структура.

Специјални адитиви и хидрофобни елементи за што поголемо зајакнување на отпорноста на продирање и акумулација на вода.

Модифицираната мешавина на кварц создава 3D мрежни структури во малтерскиот слој правејќи го уште погуст, мазен и издржлив а со тоа и помалку склон кон прилепување на нечистотија и апсорпција на вода.

Оваа микроструктура е одговорна за долготрајноста на малтерот и ги поддржува физичките својства:

  • отпорност на временски влијанија
  • отпорност на нечистотија и навлегување на вода
  • самочистење
  • стабилност на бојата

ПРОДОЛЖЕНА ОТПОРНОСТ НА НЕЧИСТОТИЈА И ОДЛИЧНИ СВОЈСТВА ЗА ЧИСТЕЊЕ

Поради антистатички и хидрофобни својства на малтерот, честичките од нечистотија се одбиваат од неговата површина и способноста за нивно лепење е намалена. Остатоците од нечистотија на фасадата се отстрануваат со вода или ветар.

Минимални услови за раст на алги и габи

Помалку нечистотија и сува површина значи дека органските честички немаат поволни услови за раст и отпаѓаат од површината на малтерот. Ризикот од развој на габи и алги е минимален.

СИЛНА СТРУКТУРА ОТПОРНА НА ВРЕМЕНСКИ ВЛИЈАНИЈА

Силната и густа структура ја зголемува отпорноста на температурни флуктуации и механички влијанија. Гипсот е пофлексибилен, што спречува појава на микро-пукнатини.

Во суштина, силиконските малтери на Ceresit работат како невидлив заштитен капак и фасадата останува чиста и недопрена долго време.

Како сопственик на куќа, можете едноставно да уживате во многубројните придобивки од долгогодишниот атрактивен изглед на фасадата. Периодите за чистење и реновирање се продолжуваат, а трошоците за одржување се помали. Подлабоките слоеви на ETICS се совршено заштитени со што системот работи правилно и ја оптимизира потрошувачката на енергија. Сите тие работи влијаат на високата пазарна вредност на имотот.

ПРИДОБИВКИ