CP 30 AQUABLOCK

Опис

1- Компонентен хидроизолациски премаз за кровови

Карактеристики

  • Отпорен на UV - зраци и водоотпорен 
  • Водонепропусен
  • Трајно флексибилен на ниски температури
  • Може да се нанесе со спреј
  • Лесно чистење на алатот со вода
  • Однос на мешање: (во зависност од начинот на примена) 1:3 kg/m² за mm (влажно)

Прочитајте повеќе

Ceresit CP 30 е хидроизолациски премаз без разредувач, подготвен за употреба за хидроизолација на површините на покривот. Сертифициран како хидроизолациски слој во согласност со ETAG-005. Особено погоден за реконструкција и поправка при протекување, приклучоци на покривот и продирање на цевки.

CP 30 може да се примени на минерални и битуменски подлоги, акрилни покривни облоги, метали, пластика, слоеви на топлинска изолација и дрвени материјали. Погоден е и за покриви со нулта пад доколку се користи со дебелина на сув слој од најмалку 2 mm. Останува отпорен на разредени киселини и алкални само кога се изложени на нив за кратко време.

Сертифициран како хидроизолациски премаз според ETAG-005.

Чекор по чекор

ПОДГОТОВКА НА ПОДЛОГАТА

Подлогата мора да биде здрава, чиста и без прашина, сува или со минимум влажност од 5%. Механички отстранете мов, алги или остатоци од боја или стари премази.

Кога користите Ceresit CP 30 Aquablock на тесни покриви само како заштитен слој од UV зрачење и атмосферски влијанија, доволен е влажен слој со дебелина од 1,0-1,5 mm. Шевовите и споеви на битуменски кровови или плочи од цементни влакна најпрво мора да бидат покриени со CP 30 Aquablock. Конечниот слој може да се нанесе после 10-12 часа сушење, или подолго, во зависност од временските услови.

Кога CP 30 Aquablock се користи за хидроизолација според условите и барањата на ETA, потребно е да се нанесат 2 слоја на CP 28 Aquablock Viles. Првиот слој се нанесува на поделена подлога, а доколку е потребно подлогата се премачкува со влажен слој со дебелина од 1mm. Потоа, CP 28 Aquablock Viles треба да се превитка и да се притисне во обложена површина, без набори со преклопување од 10cm. Рабовите што се превртуваат порамнете ги во насока на прокот на вода. Нанесете онолку Cp 30 Aquablock колку што може да се покрие со CP 30 Aquablock Viles пред почеток на формирање на слојот. Натопете  го валјакот во CP 30 Aquablock пастата и превртете го руното надолу во првиот слој така што тој е целосно вграден. Почекајте додека првиот слој  не се исуши целосно (приближно 24 часа чекање, некогаш и подолго во зависност од временските услови) пред да се нанесе вториот слој. Проверете дали нанесениот слој е подготвен за движење.

По целосно сушење на нанесениот слој за хидроизолација возможно е да се инсталираат дополнителни патеки на површината со помош на CP 30 Aquablock. Се препорачува да се користи контрасна боја за овие области и дебелина на слој од 1,0mm. Нанесете кварцен песок ( гранулација 0,1-0.4mm) за да спречите лизгање.