СТ 174 силикатно-силиконски завршен малтер, мазна структура, зрнo 1,5 mm

Опис

Декоративен тенок малтер за внатрешна и надворешна употреба

Карактеристики

  • Паропропустлив (дише)
  • Ниска апсорпција
  • Отпорен на оштетување
  • Отпорен на временски услови
  • BioProtect формула - отпорен на појава на габи и алги
  • Стабилност на боја
  • Можност за машинско нанесување*
  • Достапен во целосната палета на Ceresit Colours of Nature®

Прочитајте повеќе

Ceresit CT 174 комбинира својства на силикатен и силиконски малтер. Паропропустлив е, има ниска хигроскопност и отпорен е на нечистотии. Се користи за нанесување тенки гипсеви на традиционални гипсеви, бетонски подлоги, гипсени подлоги и тенки картони, гипскартон итн.

Препорачуваме нанесување на малтерот СТ 174 како фасаден малтер во рамките на Ceresit Ceretherm ETICS (Композитни системи за надворешна термална изолација) со примена на ЕРS-плочи (плочи од експандиран полистирен) или минерална волна.

Материјали во интензивни и темни нијанси треба да се употребуваат на помали површини, на

пример во такви нијанси треба да се изведуваат само архитектонски детали. CT 174 е заштитен од

микробиолошка контаминација (алги, габи).

Чекор по чекор

Добро промешајте ја содржината на кантата. Доколку е потребно, прилагодете ја густината со условите во кои се употребува материјалот со додавање на мала количина (максимум 1%) чиста вода и повторно промешајте. Користете нерѓосувачки садови и алати. Нанесувајте го CT 174 рамномерно на подлогата во дебелина на гранулацијата, со помош на метална глетарка која треба да се држи под агол. Потоа, со помош на пластична глетарка која се држи рамно, треба на малтерот да му дадете релјеф. Кога материјалот ќе престане да се лепи за пластичната глетарка, со кружни движења се постигнува посакуваната структура.

Малтерот не треба да се прска со вода!

Работете на една површина без престан и внимавајте густината на материјалот да биде секогаш иста. Доколку работењето мора да се прекине, поставете самолеплива лента долж означените линии, нанесете малтер, направете релјеф, а потоа извадете ја лентата со остатоците свеж малтер. По паузата продолжете со работењето од означеното место. Ивицата на претходно поставениот малтер заштитете ја со самолеплива лента. Алатите и свежо извалканите места измијте ги со вода, а стврднатите остатоци од малтер извадете ги механички. Боењето на малтерот може да се изведе со силикатна боја Ceresit CT 54 или со силиконска боја Ceresit CT 48.